Quantcast
Channel: Nyheter – Sarpsborg24
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221

Frykter krepsepest

$
0
0

På grunn av fare for spredning av krepsepest er det strenge restriksjoner på fangst av edelkreps (Astacus astacus).

Det melder Fylkesmannen i Østfold.

Det er viktig at alle som fisker eller bruker vann og vassdrag på andre måter hjelper oss å hindre at krepsepest og andre fiskesjukdommer spres, opplyser Fylkesmannen på sine nettsider.

På grunn av krepsepest er all fangst av kreps forbudt i Haldenvassdraget nedstrøms Fosserdam, i Glomma nedstrøms Braskereidfoss og på norsk side i Store Le.

-Dersom man har grunneierens tillatelse kan man ellers i Østfold starte fisket etter edelkreps fredag den 6. august kl.18.00. Fisket varer fram til og med mandag den 14. september. Minstemålet for edelkreps er 9,5 cm målt fra ytterst på halen til pannehornets spiss.

-Spredning av signalkreps (Pacifastacus leniusculus) anses for å være den største trusselen mot edelkreps. Som regel er signalkrepsen også bærer av sykdommen krepsepest, og dersom signalkreps med krepsepest etablerer seg i et vassdrag, er det stor sannsynlighet for at krepsepesten forblir i vassdraget for godt. De naturlig forekommende europeiske krepseartene, inkludert edelkreps, er helt forsvarsløse mot sykdommen, mens den nordamerikanske arten signalkreps har utviklet et mye sterkere immunforsvar. Signalkreps med krepsepest ble påvist i Øymarksjøen i 2008, og i Rødnessjøen i 2014, og skyldes ulovlig utsetting. Det er nå stor fare for at edelkrepsen i Haldenvassdraget vil bli borte for all framtid.

Spredning av krepsepest skjer hovedsakelig gjennom menneskelig aktivitet, for eksempel flytting/utsetting av signalkreps og bruk av infisert fiskeutstyr. Vannaktiviteter, som padling og annen type båtbruk kan også føre til spredning. All utsetting av fisk, kreps og andre ferskvannsorganismer er forbudt uten særskilt tillatelse.

Spredning av signalkreps og krepsepest i Norge

Norge ble første gang rammet av krepsepest i 1971 i grensevassdraget Vrangselva/Veksa sørøst for Kongsvinger.
Neste utbrudd kom i Glommavassdraget i juli 1987.
Glommavassdraget ble på nytt rammet av krepsepest i 2003.
I 1989 ble Store Le og Haldenvassdraget rammet av krepsepest. Vassdraget nedstrøms Ørje sluser ble på nytt rammet i 2005.
I juli 2008 ble det oppdaget ulovlig utsatt signalkreps i Øymarksjøen litt nord for Strømfoss i Haldenvassdraget. Signalkrepsen var infisert med krepsepest.
Høsten 2006 ble det oppdaget signalkreps i et lite vassdrag i Brevik kommune i Telemark. Det ble foretatt en sanering for å fjerne signalkrepsen i dette vassdraget i 2007.
I juni 2009 ble det oppdaget signalkreps med krepsepest i fire dammer på Oustøya i Oslofjorden. Det ble foretatt en sanering for å fjerne signalkrepsen i dette vassdraget i 2009.
I 2011 ble det oppdaget ulovlig utsatt signalkreps i Hemne kommune i Sør-Trøndelag, og i 2013 ble signalkreps oppdaget i en innsjø i Lierne kommune i Nord-Trøndelag.
Det siste tilfellet av ulovlig utsatt signalkreps er i Rødnessjøen i 2014.

I Øymarksjøen har det i flere år blitt foretatt et uttynningsfiske av signalkreps. Man følger nå nøye med på utviklingen av signalkreps og krepsepest videre oppover i Haldenvassdraget fra Ørje sluser, og forsøker å hindre spredning til nye områder.

Hvordan hindre spredning av krepsepest

Det er viktig at du som utøver fiske eller bruker vann og vassdrag på andre måter, gjør det som skal til for å hindre at krepsepest og andre fiskesjukdommer spres!

Spredning av krepsepest kan skje:
• med fremmede krepsearter som er motstandsdyktige bærere av sykdommen
• med syk edelkreps
• med vann fra områder med krepsepest, i eller på vanntanker, båter, fiskeutstyr, etc.

Det er derfor forbudt å:
• innføre levende eller ukokt kreps til landet vårt
• innføre fangstutstyr for kreps som har vært brukt i utlandet
• sette ut eller flytte kreps til andre vassdrag eller lokaliteter
• kaste syk eller død kreps ut i vassdrag
• tømme vann fra ett vassdrag over til et annet

Du må:
• desinfisere eller tørke fangstutstyr, båter, vadestøvler etc. før det brukes i nytt vassdrag
• benytte åtefisk fra samme vassdrag som du krepser i
• melde fra om syk eller død kreps eller oppdager signalkreps til Mattilsynet tlf. 22 40 00 00

Følgende desinfiseringsmetoder kan benyttes:
• Tørking i badstue ved minst 70 °C i fem timer, eller til fullstendig tørrhet gjennom langvarig sol- eller lufttørking.
• Desinfeksjon med Virkon S.
• Vasking med eller nedsenking i rødsprit (3 deler sprit: 1 del vann). Fangstredskap bør holdes nedsenket i minst 20 min.
• Vasking med eller nedsenking i klor (1 dl klorin til 2 liter vann). La løsning virke i 10 min. ved spraying/vasking.
• Frysing: -10 °C i minst ett døgn
• Koking under lokk i minst 5 min

The post Frykter krepsepest appeared first on Sarpsborg24.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221