Quantcast
Channel: Nyheter – Sarpsborg24
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221

Slik tar du bilder i dårlig lys – uten blitz

$
0
0

Jan Ivar Vik fra Sarpsborg driver Vikfoto og har mange års erfaring som fotograf. Her gir han deg tips for fotografering i mørke omgivelser.

I mørke omgivelser vil kameraets lysmåler råde deg til å bruke en lang lukkertid for å få et brukbart eksponert bilde. Men den lange lukkertiden gjør at bildet blir uklart, og i de fleste sammenhenger ubrukelig. Tvinger du kameraet til å bruke en raskere lukkertid blir bildet for mørkt. Derfor må du gjøre noen grep.

Her er tre-fire tips for fotografering i dårlig lys uten blitz:

1. Stor blenderåpning

Blenderåpningen påvirker hvor mye lys som slippes inn til bildesensoren («filmen») i kameraet. Jo større blenderåpning du har, jo mer lys slippes inn. Bruk derfor så stor blenderåpning som mulig. Stor blenderåpning = lite f/-tall.

Lyssterk optikk slipper inn mye lys og har et lite f/-tall. Standardoptikk som følger med rimelige kameraer har ofte f/3.5 som største blenderåpning. Du vil kanskje etter hvert finne ut at det ikke lyssterkt nok til å fotografere i situasjoner med lite tilgjengelig lys. Optikk med blenderåpning på f.eks. f/1.4 koster fra 3-4000 kr, og kan være en god investering hvis dette er noe du savner. Stor blenderåpning gir også en fin og uklar bakgrunn. Bildet i denne artikkelen er skutt med blender 1.4

2. Høy ISO

ISO er en betegnelse for hvor lysfølsom bildebrikken er. Dette kan du stille inn på kameraet ditt. ISO 100 egner seg godt på høylys dag, mens i dårlig lys må du høyere opp på skalaen. Fordelen med høy ISO er at bildesensoren blir mer lysfølsom, og gjør at du kan fotografere i situasjoner med lite lys. Bakdelen er at bildene blir kornete, og spesielt på rimelige kameraer kan du ikke bevege deg særlig høyre enn ISO 800 før bildet blir så kornete at det ikke er brukbart. Bildet over er skutt på ISO 3200 med et kamera som tåler høye ISO-verdier godt uten for mye støy.

3. Kort brennvidde

En kort brennvidde (vidvinkel) gjør det lettere å få skarpe bilder i dårlig lys. Med vidvinkel trenger du ikke så rask lukkertid som med lengre brennvidder for å få tilstrekkelig skarpe bilder – forutsatt at det ikke er for mye bevegelser i motivet du fotograferer. Bildet over er skutt med 24mm.

Men… hva med stativ?

Dropp stativ dersom det er mennesker du fotograferer. Mennesker beveger seg, og selv om du og stativet står helt stille vil ikke nødvendigvis de du fotograferer stå like stille – og da er du like langt. Med lang lukkertid vil personene i bildet fremstå som uskarpe. Et stativ egner seg imidlertid bra til statiske motiver, eller hvor det er et poeng at det som beveger seg foran kameraet blir uskarpt – samtidig som det som ikke beveger seg blir skarpt.

PS: En tommelfingerregel for å få skarpe bilder ved håndholdt fotografering er å bruke en lukkertid som tilsvarer tallet på brennvidden, eller raskere. I praksis betyr det at dersom du bruker 50mm bør du ikke bruke en lukkertid som er lengre enn 1/50 sek. Med et teleobjektiv på 200mm bør du bruke en lukkertid som er raskere enn 1/200 sek. Og for å slippe inn nok lys ved raske lukkertider er det tipsene over som gjelder.

Her finner flere fototips fra fotograf Jan Ivar Vik.

The post Slik tar du bilder i dårlig lys – uten blitz appeared first on Sarpsborg24.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221

Trending Articles


Nastya


Tips til strippeklubb i Gøteborg.


Hybel på Sandane for student (10.03.16)


GRYTEUNDERLAG I TRE - NORSK PATENT NR. 80844 "NICKE"


Ny favorittklematis: Summer snow/ ‘Paul Farges’


Tittel: Søknad om stilling Avs/Mot: Irén Pisani-Kringhaug


Av: Jotun LADY


Kyleena hormonspiral


3 smaragdgrønne glass fra Hadeland - Edvard rhinskvin


ArcticSilver Salmon Limited Edition 10´0" #7 - 16-18gram