Sarpsborg kommune bruker ekstra ressurser for å heve leseferdighetene til barneskoleelevene, men resultatene er fortsatt meget svake.
Nylig presenterte Sarpsborg24 resultatene for 5. klassinger på nasjonale prøver i lesing, og resultatene er nedslående. Fire av ti elever i Sarpsborg ligger på det dårligste nivået.
Les saken om resultatene fra Nasjonale prøver her
Skolesjef Kristia Svendsen bedyrer at kommunen tar resultatene på alvor og at det brukes ressurser for å heve nivået.
-Vi i Sarpsborg kommune tar resultatene på Nasjonale prøver alvorlig og har jobbet med tiltak de siste årene. Vi har brukt mye ressurser på å heve kompetansen innenfor grunnleggende ferdigheter både hos lærere og ledere. Hver skole har fått leseveileder som sammen med ledelsen analyserer resultatene og legger plan for lesekurs for elevene og kompetanseheving for personalet, forteller Svendsen.
Likevel er resultatene i Sarpsborg svake, men Kristia Svendsen tror nå at det kan bli enklere å kartlegge hvor og hvordan de skal tilrettelegge læringen.
-Fram til 2014 var tilbakemeldingen fra systemet for dårlig. Et gjennomsnitt kan fremkomme på flere måter. Fram til 2014 kunne ikke kommunen eller skolene se om de hadde forbedret seg i forhold til tidligere år. Det er viktig for skolen å få kunnskap om hvordan gjennomsnittet fremkommer, sier Svendsen og ramser opp tre punkter som hun mener er vesentlig med tanke på gjennomsnittet.
- Alle elever er spredd på alle nivåer
- Elevgruppen er delt i to polarisert i ytterpunktene
- Elevene har klumpet seg på midten.
-Nå får den enkelte skole se spredningen på sine elever og hvilke oppgavetyper elevene gjør det godt eller dårlig på. Da kan rektor lettere få oversikt over hvilken kompetanse de ansatte trenger og på hvilke områder en skal bruke fellestiden det kommende året. Læreren får opp det samme for hver enkelt av elevene sine. Han/hun kan da sammen med foresatte vise hvor eleven lykkes og på hvilke områder det må satser med både fra skolens, elevens og hjemmets side, sier Kristia Svendsen.
På landsbasis havnet 26,4 prosent av elevene på det beste nivået, mens tilsvarende andel i Sarpsborg kommune var på kun 16,6 prosent. På det aller laveste nivået havnet 24,4 prosent av alle 10-åringene fra Norge, mens andelen på det laveste nivået var på hele 36,8 prosent i Sarpsborg.
-Disse rangeringslistene viser ikke alltid et riktig bilde. Det er mange faktorer som spiller inn på resultatet. Vi ser at det nødvendigvis ikke er den skolen med høyest gjennomsnitt som gjør den beste jobben med elevene. Jeg mener at den skolen som løfter elevene sine mest fra utgangspunktet, er den som lykkes best, sier Kristia Svendsen.
The post Bruker ekstra ressurser – men får fortsatt dårlige leseresultater appeared first on Sarpsborg24.