Sarpsborg kommune sa i fjor nei til dumping på Haslau, men har nå gitt tillatelse til dumping likevel. Det liker hytteeierne dårlig.
-Vi i Vestre Grimsøy Vel representerer 160 hytteeiere, men det er jo ikke bare vi som bruker dette området. Dusa opplever vi som et meget populært friluftsområde for allmennheten og vi ønsker at vannkvaliteten skal være best mulig. At det gis dispensasjon til dumping nå kan vi ikke forstå, sier leder i velforeningen Kristin Brække.
At Hvitsandbukta båt- og velforening skal mudre havna reagerer de ikke på, men at kommunen gir tillatelse til å dumpe avfallet ved Haslau er de sterkt uenige i.
-Vi ser jo at kommunen har gjort en grundig jobb i sakens anledning, men vedtaket reagerer vi på. Når de gir tillatelse nå så gir de vel også tillatelse neste gang.
-Dumpingen er i strid med kystsoneplanens formål «Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone», mener velforeningen.
Bildene velforeningen har tatt viser tydelig at dumpingen på Haslau griser til områdene rundt Dusa.
-Disse bildene er tatt rundt 2014 og jeg tror ikke de som bestemmer dette er klar over hvor ille det blir. Dumping av slam medførte forurensning i områdene nord for dumpeområdet som var mye verre enn man hadde forutsett. Vannet i området hadde tidligere vært akseptabelt, men den sommeren var vannet betydelig mer grumsete og urent, og muddermasser forurenset strender, fjære og svaberg.
Vestre Grimsøy Vel protesterer mot planene og mener massene bør deponeres på land. Hvis protestene ikke fører fram mener de at det må brukes nedføringsrør i stedet for splitlekter.
Protesten kan stoppe eller utsette dumpingen
Protesten som er sendt til Sarpsborg kommune, Fylkesmannen og Miljødirektoratet kan stoppe dumpingen på Haslau.
Sarpsborg kommune har ennå ikke gitt endelig tillatelse til dumping, men i følge rådgiver Per-Erik Johansen er det bare små formaliteter som gjenstår.
-Det mangler noen ansvarsrettigheter, sier Johansen.
Hva som skjer med protesten er ennå ikke avklart, men det er på det rene at protesten kan havne på politikernes bord, eller at det er Fylkesmannen som må ta stilling til protesten.
-Jeg kan ikke si noe konkret om denne saken, men generelt sett så blir en slik henvendelse tatt på alvor og den blir juridisk vurdert og blir sendt riktig tjenestevei.
Johansen kjenner ikke detaljene i saken, men det er på det rene at det i kommunens vedtak ligger noen føringer som tiltakshaver må forholde seg til.
Det kan ikke dumpes mellom 1. februar og 15. april og det kan heller ikke dumpes mellom 15. mai og 15. september. Det vil si at det neppe blir dumpet noe på Haslau før sommeren da det kun er en måned igjen av “dumpingperioden”.
The post 160 hytteeiere protesterer mot dumping på Haslau appeared first on Sarpsborg24.