7. mai kan du ta på deg hanskene og rydde en strand nær deg. Ryddedagen er Europaomspennende.
-Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der vi rydder alle Norges strander frie fra plast og søppel. Vi begynte i 2011 og har vokst hvert år siden, opplyser den frivillige organisasjonen Hold Norge Rent.
-Et av Hold Norge Rents viktigste tiltak er Strandryddedagen, en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der vi på vårparten rydder alle Norges strender frie for plast og søppel. Strandryddedagen ble arrangert for første gang i 2011 og har vokst hvert år siden.
Har du lyst til å rydde? Her kan du melde deg på!
Strandryddedagen er en nasjonal dugnad der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender fritt for søppel en lørdag i året med mål om et søppelfritt Norge. Hold Norge Rent arrangerte i 2015 denne dagen for femte gang og interessen har eksplodert. Fra den første gangen i 2011 til i fjor har antallet strandryddere gått fra cirka 2000 til over 19.000 i fjor.
-For femte år på rad ble det satt ny rydderekord på Strandryddedagen. I 2015 var 19 173 personer ute og ryddet. I alt ble 855 strender, som til sammen dekker 600 000 meter kystlinje, ryddet for søppel. Mer enn 36 000 frivillige timer ble lagt ned i strandrydding i 2015. Aldri før har så mye søppel blitt funnet, og aldri før har så mange strender vært frie for plast og søppel. Det ryddes i alle fylker, og engasjementet er stigende over hele landet, opplyser organisasjonen på sine nettsider.
Fakta om marint søppel:
- Marin forsøpling er en av de største miljøutfordringene vi har i havet
- Vi har nok kunnskap til å fastslå dette, selv om vi mangler eksakte tall for omfanget av og kilden til marin forsøpling i norske hav- og kystområder. Omfanget av problemet synes å være økende.
- Stadig mer søppel og tapte fiskeredskaper havner i havet hvert år, mens kun en liten andel blir fjernet.
- Skjærgårdstjenesten, friluftsråd, kommuner, frivillige, o.a. gjør en betydelig innsats for å fjerne marint søppel fra strendene, men likevel er det kun en liten andel som blir fjernet.
- Marint søppel = Alt fast materiale fra menneskelig aktivitet – plast, trevirke, metall, glass, gummi, tekstiler, papir – som er forlatt eller på annen måte havner i havet (UNEP )
- Definisjonen Inkluderer avfall fra landbaserte kilder som er fraktet til havet med vassdrag, avløp eller vind.
- Inkluderer ikke avfall i væskeform, som mineralsk eller vegetabilsk olje, parafin og andre kjemikalier.
- Biologisk nedbrytbart avfall fra fiskerinæringen og akvakultur omfattes heller ikke.
- Det er anslått at 60-80 prosent av marint søppel i havet kommer fra land
- 15 prosent driver i land, 15 prosent flyter rundt i vannmassene og 70 prosent ender opp på havbunnen.
- Over 90 prosent av det vi finner på strender i Oslofjorden består av plast (ref. OSPAR-registrering på Akerøya siden 2011)
- Produksjon av plastråstoff i verden har vist en vekst fra 1,7 millioner tonn i 1950 til hele 288 millioner tonn i 2012.
- Det kan ta flere hundre år før slike gjenstander brytes opp og blir ?borte? i naturen, avhengig av hvilke materialer de er laget av. I mellomtiden kan de gjøre stor skade på mange dyr.
- Hvert år dør eller skades antagelig mer enn en million sjøfugl, over hundre tusen marine pattedyr og et ukjent antall fisk over hele verden på grunn av menneskeskapt avfall.
- Mikroplast: Alt plastmateriale som blir utsatt for sol, bølger, vær og vind vil over tid deles opp i mindre og mindre biter, helt til de ender opp som mikroplast, plastpartikler med størrelse mindre enn 5 mm.
(Kilde: Oslofjordens friluftsråd)
10 grunner for hvorfor du bør delta
1. Ja til rene strender, søppelfri havbunn og et hav fritt for plast!
Norske strender og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, sprøytespisser, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Vi er en nasjon av mennesker som elsker å være ute, og vi er heldige som bor i et land med mye spektakulær natur. Naturen skal vi behandle med respekt! Forsøpling er stygt og utrivelig å se på. Natur er best uten søppel!
2. Verdenshavene fylles opp av søppel
I 2020 er det anslått at den totale mengden søppel i havet overstiger 230 millioner tonn. 90% av dette antas å være plast.Bare her i norske farvann er mengden søppel som dumpes i sjøen beregnet til hele 36 000 tonn årlig. Av dette synker omtrent 70 % til bunns, 15% flyter og akkumuleres opp i Det store søppelhavet og kun 15% skylles opp på land (Kilde: UNEP). Denne mengden søppel påvirker ikke bare strender og kyst her hjemme, men påvirker hele de marine økosystemene negativt. Verdenshavene og alt som lever i dem er noe av det mer spektakulære som finnes på kloden, en skam å fylle det opp med søppel!
3. Omfattende skader på livet i havet
Forsiktige anslag viser at omtrent 100 000 marine pattedyr dør årlig som en konsekvens av at de hekter seg fast i tauverk, liner og garn. Dyr som sitter fast drukner som regel eller de sulter ihjel. De marine pattedyrene som sel og hval, men også reptiler som havskilpadder og krokkodliller er fasinerende skapninger. Planeten vår blir litt mindre spennende uten dem.
4. Fisken vi spiser er full av plast
Ny forskning viser at 1/3 av fisk undersøkt i den britiske kanalen har magen full av plast. Vi godtar ikke at spiskammerset i havet skal ødelegges av plastsøppel. Norge er en stor fiskerinasjon, bli med å rydde og bidra til å ta vare på fisken vår.
5. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt
Hver kilo du rydder bidrar til et renere hav, mindre forsøplet havbunn og strender uten plast og farlig avfall. Din innsats i dag er en viktig del av både det nasjonale og internasjonale arbeidet mot marin forsøpling. Ved å være med på Strandryddedagen bidrar du til å bekjempe et alvorlig og hurtigvoksnde miljøproblem. Ikke bare gjør du en viktig innsats for ditt lokalmiljø men også for verdenshavene og alt det fantastiske som lever ved eller i det. Du er en innpirasjon for andre! Vis at du deltar. Her finner du badges plakater til bruk i sosiale medier og på nett. Husk å melde deg på, da teller din innsats med i den nasjonale og internasjonale innsatsen mot marin forsøpling.
6. Kuttskader på mennesker og dyr
Søppel i strandsonen, som for eksempel sprøytespisser, hermetikk og annet medisinsk utstyr, kan utgjøre en helsefare for mennesker og husdyr som oppholder seg i nærheten. Hunder og barn kutter seg, og strendene og kysten blir mindre tilgjengelig for bading, turer, soling, strandvollyball og alt det andre morsomme man kan gjøre ved vannet. Også turistindustrien vil merke det når strendene er fulle av søppel.
7. Nedbrytningstid
Visste du at det kan ta svært lang tid før søppel brytes ned i havet? Når en isporkasse eller en plastpose først er brutt ned i millionvis av små biter er den nesten umulig å rydde opp igjen. Mikroplast akkumuleres for opp i næringsnettene derfor er det viktig å rydde slike ting med en gang du finner dem. Neste år er de mye vanskeligere å rydde opp.
8. Sjøfuglen forsvinner
Sjøfuglen forveksler plastfragmenter med mat. Tall fra WWF viser at så mye som èn million sjøfugl dør som følge av opphopning av plast i magen årlig. Søppelet dyret får i seg har ingen næringsverdi og kan kvele dyret, gi fordøyelsesproblemer, indre skader og føre til forgiftning. Norge har omtrent 2,9 millioner hekkende par sjøfugl, noe som tilsvarer 17 prosent av verdens totale sjøfuglbestander. De siste årene er det lagt frem omfattende dokumentasjon som viser en alvorlig nedgang i flere viktige bestander er lagt frem. Mest alvorlig er det for de pelagiske sjøfuglbestandene der flere bestander i dag kun er 30% av størrelsen de var på i 1980 (Seapop 2010).
9. Spøkelsesfiske
Spøkelsesfiske er et begrep som brukes om garn og fiskeutstyr som dumpes over bord, sliter seg eller mistes og som synker til bunns. Så lenge et garn ikke er fullstendig ødelagt, vil det bare fortsette å fange fisk, uansett om noen tømmer garnet eller ikke. Unødvendig, skadelig og farlig for fisk og dyr som lever på bunnen. Firskeridirektoratet har en årlig runde der de leter etter garn som dumpes over bord og de fisker opp mellom 1000 og 1200 redskaper hvert år. Dette utgjør bare en liten del av alt utstyret som havner i havet, noe av det skylles opp på land. De som ligger på land, rydder vi under Strandryddedagen. Her kan du lese mer om spøkelsesfiske
9. Lokal forurensning
Mye av plasten som kastes på havet eller i naturen inneholder miljøgifter som kan gjøre skade på naturen lokalt der søppelet befinner seg. Giftstoffer akkumuleres på sikt opp i næringskjeden og er påvist også hos oss mennesker i Norge.
Fakta om Hold Norge Rent
Hold Norge Rent har siden 2011 jobbet med på ryddeaksjoner.
Den 24. november 2014 ble Hold Norge Rent stiftet som en selvstendig organisasjon
Organisasjonens formålsparagraf er «Hold Norge Rent er en uavhengig forening som skal arbeide mot forsøpling.»
Styret for Hold Norge Rent består av representanter fra Avfall Norge, Lofoten Avfallsselskap IKS, Friluftsrådenes Landsforbund, LOOP, Skagerak Energi, Ragn-Sells og Grønt Punkt Norge.
The post 7. mai er den store Strandryddedagen appeared first on Sarpsborg24.