Quantcast
Channel: Nyheter – Sarpsborg24
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221

En skål for brunsneglen

$
0
0

En skål eller isboks med øl er en effektiv felle i kampen mot den forhatte brunsneglen, viser undersøkelser ledet av professor Christoffer Schander ved Universiteten i Bergen (UiB).

– Det finnes mange kommersielle sneglefeller på markedet, men de er ganske dyre. Vi ville finne ut hvor effektiv en slik kommersiell felle er sammenlignet med en enkel, hjemmelaget variant, sier Schander, som er professor i marin biodiversitet ved UiB til forskning.no.

Han tok en vanlig isboks og fylte den med litt øl, før han gravde den litt ned.

Isboksen må ha lokk på, for å hindre regnvann i å trenge inn. Sneglen må kunne komme inn i boksen, og det må skjæres hakk på  alle fire sider. Hjørnene få beholde sin opprinnelige høyde.

Etter at øl og lokk er på plass, plasserer man boksen slik at langsidene ligger helt i plan med bakken, mens hjørnene og lokket altså stikker noe opp.

Forsøket viste seg å være minst like effektivt som en sneglefelle, kjøpt for dyre penger, skriver forskning.no.

– Det fungerte helt fint. Men jeg tror ikke at lettøl eller alkoholfri vare har samme effekt som vanlig øl. Når man fjerner alkoholen forsvinner nemlig også noe av den sterke, karakteristiske lukten, sier Schander.

Må tas på våren- i hele nabolaget

– Tar man én brunsnegle om våren, slipper man å ta 400 om høsten, når eggene er klekket ut. Brunsneglene er hermafroditter, så de har også muligheten til å befrukte seg selv om de ikke finner en partner på veien, sier forskning.no.

Han har snakket med hageeiere som har plukket bortimot 40 000 brunsnegler i løpet av en sesong.

Men å utrydde snegler i egen hage har liten effekt, ifølge ham, for de sprer seg fort.

– Hele nabolaget må dra sammen om man skal få resultater, sier forskeren.

Artikkel fortsetter under video

Produkter som kan hjelpe

Foruten de mange hjemmesnekrede rådene om å strø salt på sneglene, gå til innkjøp av moskusender som spiser snegler, legge ut kaffegrut i bed og grønnsakshage, bruke vørterøl og lecakuler i en boks (som over med ølfelle), sette opp elektrisk tråd (se video), klipping av snegler og annet kreativt, er det en del produkter på markedet å få kjøpt, som har vist seg å være gode.

Nemaslug

Nemaslug er et plantevern middel som inneholder levende bakterier (nematoder) som forgifter sneglenen innenfra, og tar livet av den. Når den døde sneglen spises av en artsfrende, spres bakteriene videre. Det dreper også andre snegler enn brunskogsnegl, men er helt ufarlig for andre organismer (f.eks. meitemark).

Diverse sneglegift

Midler med jernfosfat selges i Norge stort sett under navnene Ferramol (1 % jernfosfat), SmartBayt (1,6 % jernfosfat) og Sluxx (3 % jernfosfat). Sluxx selges kun til yrkesbrukere med plantevernsertifikat.

I tillegg er midlene CurEra Snegl, Killer snegledreper’n og Kirk Snegledreper godkjent av Mattilsynet. Alle disse består av granulert åte.

Jernfosfat er ikke giftig for sneglene, men når de har spist av det, mister de matlysten. De trekker seg stort sett tilbake til bortgjemte steder, graver seg ofte ned og dør.

Uetisk dyremishandling

Fortvilte hageeiere finner hvert år nye metoder for å bli kvitt sneglene, som tyter frem på alle kanter.

Enkelte tyr til salt eller sprayer med uttynnet salmiakk. Bioforsk fraråder dette, og også det å legge sneglene i salmiakk, fordi dette ifølge Bioforsk er antatt smertefullt og dermed uetisk.

Bioforsk mener man vet lite hva en snegl føler, og at man derfor bør behandle den skånsomt. Det er naturlig å avlive den med en så rask metode som mulig. Dessuten bør vi bruke en metode som ikke virker negativt inn på den øvrige naturen.

Ut fra de overnevnte momentene anbefaler Bioforsk følgende metoder:

1) Klippe sneglen i to med en saks, spade eller annet redskap.
2) Ha dem i en beholder og helle kokende vann over.
3) Putte dem i en plastboks og legge den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett døgn.

Etter at man har drept sneglene med en av de anbefalte metodene kan man trygt grave ned de døde sneglene i hagen eller kaste dem på komposten. Man behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler.

The post En skål for brunsneglen appeared first on Sarpsborg24.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221