Quantcast
Channel: Nyheter – Sarpsborg24
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221

Det var det året da det var miraklenes tid i Sarpborg

$
0
0

Miraklenes tid i Sarpsborg

Aage Samuelsen var født og oppvokst i Skien og var mye også i Østfold, som “Herrens jubelgutt”.

Han var sønn av fabrikkarbeider, smed og rallar Karl Hjalmar Samuelsen (1886–1969) og Anna Hansen som var renholdsarbeider og fagforeningskvinne. Han giftet seg i 1938 med Elisabeth Olsen («Lisa») og de fikk fem barn.

Aage var den tredje av i alt åtte søsken, og vokste opp i trange kår i bydelen Bakken i Skien.

Som barn var han mye syk og lærte seg først å gå i fem-seksårs-alderen. Moren var musikalsk og kjøpte gitar til ham da han var 15 år. Aage lærte seg å spille både munnspill og gitar. Han sang og komponerte sanger hele sitt liv. Som 18-åring var han med og startet danse- og jazzband som reiste rundt og spilte, blant annet med Excelsior Band. Aage hadde i perioder problemer med alkoholmisbruk.

Artikkel fortsetter under bildet

Sarpsborg 6. juli 1957. Aage Samuelsen i pinsemenigheten Zion. Her helbredes syke og det tales i tunger. "Mirakler" skjer når predikant Aage Samuelsen taler, åndsdøper og "helbreder". Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

Sarpsborg 6. juli 1957. Karismatiske Aage Samuelsen i pinsemenigheten Zion. Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

Aage ble omvendt første gang under den store kristne vekkelsen i 1931, men dette fikk ingen varig virkning. Sommeren 1944 opplevde han en ny omvendelse og ble med i pinsebevegelsen, i menigheten Tabernaklet Skien. Han deltok ivrig i vekkelsesarbeidet med sang og vitnesbyrd.

Aage vakte oppsikt med sin uformelle, personlige, humørfyllt og direkte stil. Møter som han ledet fikk både stor oppslutning og ofte presseomtale. Aage Samuelsen ble flere ganger intervjuet i presse og radio. Han holdt på sin personlige stil, var ikke redd for å uttale seg.

Han deltok også i humoristiske innslag, blant annet i radioprogrammet Har du lyst, har du lov, der han sang sammen med Leif Juster en selvironisk vise på melodien til Vi var arbeidskamerater, frøken Johansen og jeg.

Aage Samuelsen selv mente det var han som var modell for hovedpersonen i spillefilmen «Broder Gabrielsen» fra 1966, og tok seg svært nær av dette.

Artikkel fortsetter under bildet

Sarpsborg 6. juli 1957. Aage Samuelsen i pinsemenigheten Zion. Her helbredes syke og det tales i tunger. "Mirakler" skjer når predikant Åge Samuelsen taler, åndsdøper og "helbreder". Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

Sarpsborg 6. juli 1957. I pinsemenigheten Zion ble syke helbredet og det ble talt i tunger. Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

Hans kontroversielle måte å opptre på og hans syn på helbredelse, skapte splid blant pinsevennene. Det kom til en åpen konflikt og brudd med pinsebevegelsen i 1957. Etter dette stiftet han sin egen menighet med navnet Maran Ata. Denne menigheten gjorde han landskjent med stor aktivitet, eget menighetsblad m.m.

Senere ble det brudd også mellom ham og Maran Ata, og han dannet Vekkeropet Maran Ata, som imidlertid aldri ble noe annet enn en tilsynelatende organisasjonsmessig forankring for personen Aage Samuelsen.

I de siste årene han levde, vokste det fram en ny interesse for Aage Samuelsen som person og for hans sanger. Han ble invitert til å opptre på Momarkedet og liknende arrangement, men det var først og fremst artisten og entertaineren Aage Samuelsen folk ville høre, ikke predikanten. I disse årene spilte han også inn flere plater, og fikk både sølv- og gullplater for godt salg.

Mot slutten av sitt liv kjøpte han Dalen Hotel i Telemark, og hadde store planer om å gjøre dette til et senter for kristen virksomhet. Uerfaren som han var i forretninger, ble han offer for flere useriøse «investorer», og hele prosjektet endte i et økonomisk kaos. Aage Samuelsen døde av hjerteinfarkt i 1987. Det er grunn til å tro at alt oppstyret rundt hotellet bidro til dette.

Han ble begravet på Nordre Gravlund i Skien. Kåre Kristiansen forrettet under begravelsen.

Den mest kjente av sangene hans, O, Jesus, du som fyller alt i alle, brukes i alle kristne sammenhenger i Norge, og er også med i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013. Den er spilt inn en rekke ganger og av en rekke artister, deriblant av Aage Samuelsens dattersønn Raymond Rissmann som reiser rundt som forkynnende sangartist etter et liv i rus.

Aage Samuelsen har skrevet tekst og melodi til nærmere 300 sanger. Fra 1950-årene sang han blant annet 15 LP-plater.

NTB/ Wikipedia

Sarpsborg 6. juli 1957. Aage Samuelsen i pinsemenigheten Zion. Her helbredes syke og det tales i tunger. "Mirakler" skjer når predikant Åge Samuelsen taler, åndsdøper og "helbreder". Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

Sarpsborg 6. juli 1957. “Mirakler” skjedde når predikant Åge Samuelsen taler, åndsdøper og “helbreder”. Foto:Bjarne Sakshaug / Aktuell / SCANPIX

 

Fotos: NTB/ Scanpix

Fotos: NTB/ Scanpix

The post Det var det året da det var miraklenes tid i Sarpborg appeared first on Sarpsborg24.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1221