Utfisking har vært gjennomført med gode resultater før, men ble stoppet på grunn av økonomi.
Algeoppblomstringen i Tunevannet stenger den populære badeplassen hvert år. Men det finnes en kur.
I 2003 og i 2004 ble det gjennomført utfisking av karpefisk i Tunevannet.
-Tidligere erfaring har vært at man har sett effekt av tiltaket etterfølgende par år. Dette er altså et tiltak som må gjennomføres regelmessig, hvert 2.-3. år, forteller miljøvernsjef i Sarpsborg kommune, Charlotte Iversen.
Utfisking ble også gjennomført i 2011, men da stoppet kommunen prosjektet på grunn av manglende økonomi.
-Da vi igangsatte utfiskingen i 2011 var planen at vi skulle gjennomføre fiske høsten 2011 og våren 2012. Grunnet stram kommuneøkonomi ble imidlertid avsatte midler omdisponert til andre formål og utfisking våren 2012 utgikk, forteller Iversen.
-Hvor mye koster utfiskingen?
-Cirka 150.000 kroner.
Nå har kommunen avsatt flere millioner kroner øremerket Tunevannet og økonomi er således ikke en brems for utfisking.
-Vil dette tiltaket bli gjennomført i år?
-Utfisking/biomanipulering er fortsatt et aktuelt tiltak å gjennomføre for å hindre «selvgjødsling» av Tunevannet. Det vil derfor være et av flere tiltak som skal vurderes i ny tiltaksplan for Tunevannet. Utkast til tiltaksplan skal foreligge ved årsskifte 2016/2017. Uavhengig av tiltaksplan kan det være aktuelt å iverksette utfisking høsten 2016 dersom fiskerne som tidligere er benyttet er ledige for oppdrag. Dette er en vurdering vi gjør løpende.
Utfisking av karpefisk er et tiltak som tidligere har vært vellykket. Karpefisken spiser blant annet plankton og kreps som igjen beiter på alger.
-I Tunevannet er det stor tetthet av mort. Uten en sterk rovfisk i de frie vannmasser har morten en tendens til å dominere både den strandnære områdene og de frie vannmassene. Mortens vandringer i innsjøen har stor innvirkning på resirkuleringen av næringsstoffer. Dessuten beiter den store mortebestanden på dyreplanktonet slik at det blir lite dyreplankton som kan beite på alger. En reduksjon av mortebestanden vil derfor føre til redusert algebiomasse og bedre vannkvalitet, forteller Charlotte Iversen og ramser opp tiltakene som kan gjennomføres for å oppnå dette:
• Utsetting av gjørs og utfisking av stor gjedde
• Utfisking av mort (og annen karpefisk)
• Kombinasjon av utfisking av mort og utsetting av gjørs
Nå har ikke kommunen gjennomført noen tiltak verken i fjor eller i år som vil bedre kvaliteten. Det betyr etter all sannsynlighet at badesesongen blir kort også i år.
The post Utfisking fjerner algene fra Tunevannet appeared first on Sarpsborg24.