De nye reglene trådte i kraft fra 1. januar, og vil føre til økt gjenvinning av elektronikkavfall og likere rammevilkår for returselskapene.
1. januar trådte det nye regelverket for EE-avfall i kraft etter forslag fra Miljødirektoratet.
Regelverket betyr en mer rettferdig fordeling av kostnadene og mindre økonomisk risiko for returselskapene.
Eksempelvis kan selskaper som samler inn mer enn de har plikt til i en periode, få det godskrevet i neste periode.
– I tillegg må returselskapene oppnå innsamlingsmål som er satt for ulike regioner, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Enklere å bli kvitt avfall
– For folk flest betyr det nye regelverket at det blir enklere å kvitte seg med elektronisk avfall, forteller Hambro.
Alle typer småelektronikk skal kunne leveres inn til store forhandlere av EE-produkter, ikke bare til forhandleren man har kjøpt produktet hos.
I tillegg kan folk sende småelektronikk gratis i retur til nettforhandlere. Kjøper du en klokkeradio på nett og får den i posten, plikter butikken å sende med en ferdigfrankert konvolutt eller lignende, hvor du kan legge den gamle klokkeradioen som du bytter ut eller den nye når den går i stykker.
Elektriske og elektroniske produkter, såkalte EE-produkter, er en omfattende og sammensatt gruppe produkter. Støvsugere, komfyrer, TV-apparater, PCer, mobiltelefoner, lysstoffrør, kabler og ledninger er eksempler på EE-produkter.
Sikrere
Det nye regelverket innebærer også at forhandlerne må låse inne elektronikk som kan inneholde sensitiv informasjon, for eksempel mobiltelefoner og PC-er.
– Når folk kan føle seg tryggere på at viktig informasjon ikke kommer på avveie, øker vi sjansen for at dette utstyret blir levert inn til riktig behandling, sier Hambro.
– Når folk kan føle seg tryggere på at viktig informasjon ikke kommer på avveie, øker vi sjansen for at dette utstyret blir levert inn til riktig behandling, sier Hambro.
The post Nye krav til elektronisk avfall appeared first on Sarpsborg24.